Vetarme volkoren kaneelbroodjes

Het zelf maken van kaneelbroodjes is heerlijk en eigenlijk ook heel erg makkelijk. Met dit eenvoudige recept creëer je zachte, zoete broodjes met een rijke kaneelsmaak, perfect voor bij de koffie of als tussendoortje.

Variatietips

  • Notenliefhebbers: Voeg gehakte noten zoals pecannoten of walnoten toe aan de vulling voor extra crunch.
  • Chocoladevariant: Strooi kleine stukjes pure chocolade over de vulling voordat je het deeg oprolt.
  • Specerijenmix: Vervang de kaneel deels door kardemom voor een Zweedse twist, geïnspireerd door de traditionele Kanelbullar
  • Vegan optie: Gebruik plantaardige melk en vervang het eiwitpoeder door een plantaardig alternatief.
  •  
zelf kaneelbroodjes maken

Geniet van deze heerlijke, vetarme volkoren en dus gezonde kaneelbroodjes met een eiwitrijk glazuur. 

Voedingswaarde per broodje

  • Calorieën: ±180 kcal
  • Eiwitten: ±7 g
  • Vetten: ±1.5 g
  • Koolhydraten: ±35 g

Vetarme volkoren kaneelbroodjes

Hoeveelheid

10

broodjes
Tijd

40

minutes
Calorieën

180

kcal

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 185 ml melk

  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)

  • 250 g volkorenbloem

  • 100 g havermout (fijn gemalen)

  • 1 tl bakpoeder

  • 25 g suiker

  • 150 g appelmoes

  • 50 g rozijnen

  • 3 tl kaneel

  • ¼ tl zout

  • Voor het glazuur:
  • 2 el melk of water

  • 30 g vanille-eiwitpoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C en vet een ovenschaal of springvorm in.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm (voelt comfortabel aan op de huid) en los de gist erin op. Laat 5 minuten staan
  • Meng in een grote kom de volkorenbloem, gemalen havermout, 1 tl kaneel, bakpoeder en zout.
  • Voeg het melkmengsel en de helft van de appelmoes toe aan de droge ingrediënten en meng tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een rechthoek.
  • Meng de resterende appelmoes met de suiker, 2 tl kaneel en rozijnen.
    Verdeel dit mengsel over het deeg, waarbij je de randen vrijlaat.
  • Rol het deeg vanaf de lange zijde op en snijd in ongeveer 10 gelijke stukken.
    Plaats de rolletjes dicht tegen elkaar in de voorbereide vorm.
  • Bak 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Meng voor het glazuur het eiwitpoeder met de melk of water tot een dik mengsel.
  • Besprenkel het glazuur over de warme broodjes en serveer.

Notitie

  • De exacte voedingswaarde kan variëren op basis van de gebruikte merken en ingrediënten.

Weetje van het recept

Kaneelbroodjes, ook wel bekend als “kanelbullar” in Zweden, zijn zo populair dat ze er een eigen feestdag hebben: Kanelbullens dag op 4 oktober.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *